Sziklakórház – titkos légókórház és atombunker, Budapest I


A jórészt csak városi legendákból ismert Sziklakórház, a korábbi titkos légókórház és bunker, nemzetközi szintű szenzáció. A ‘60-as években korszerűnek számító kórház berendezése máig fennmaradt, működőképes gépészete nap mint nap ellátja feladatát.

A bejárás során megtekinthetik a II. világháború alatt épült és használt részeket. Budapest 1944-es ostroma során többezer sebesült szorult a Sziklakórházba és a várbarlangba. Ez volt az egyetlen végig működő kórház az ostrom során. A szemtanúknak Dante pokla jutott eszébe róla. A hidegháború idején atombunkerré fejlesztették és „szigorúan titkos” minősítést kapott.
Megtekinthető állandó kiállításaink:

II. világháborús légókórház és egészségügyi kiállítás (1944-45, 1956)

II. világháborús német harcálláspont és vezetési pont (1945)

Atombunker és polgári védelmi kiállítás (hidegháború időszaka 1950-1970)

Katonai tábori műtő (1960-as évektől)

Orvosi műszerkiállítás (1945-1980)


Nyitvatartás:

Keddtől vasárnapig 10:00-20:00. Utolsó belépés: 19:00. Vezetés indul minden egész órakor. Csoportok külön időpontot e-mailen kérhetnek.

Belépőjegy árak:

Teljes túra (légókórház + atombunker) /60 perc/: 3000 Ft/felnőtt, 1500 Ft/6-26 év, 62-70 év, fegyveres testület tagjai, egészségügyi dolgozók*

*Aktuális akcióinkkal és kedvezményeinkkel kapcsolatban keresse fel honlapunkat!

www.sziklakorhaz.hu
hozzaszolas Ha szerinted valami nem jó, vagy hiányos ezen az adatlapon, akkor itt módosíthatod. Ha véleményed van a helyről, szólj hozzá!


Ismeretlen | 6 éve

A Sziklakórház Múzeum nyári szezonban 2012. június 1. és augusztus 31. között hétfőként is nyitva tart normál nyitvatartási időben 10:00-20:00 között, tehát ebben az időszakban egész héten várja látogatókat!
19:00 órakor zseblámpás túrák indulnak!

Sziklakórház | 10 éve

Nyitva tartás:

Keddtől Vasárnapig 10:00-19:00. Utolsó belépés 18:00. Hétfőn zárva.

Vezetés indul minden egész órakor. Csoportok külön időpontot emailen kérhetnek. Fényképezni a csoportok megbomlása miatt nem lehet.

Mit láthat itt?

A jórészt csak városi legendákból ismert Sziklakórház - a korábban LOSK 0101/1 rejtjelszámú szigorúan titkos kórház és atombunker - hazai történelmi és nemzetközi szintű szenzáció.

nemA hely a szellemével és nem vitrinekkel és tablókkal oktat. A viaszfigurákkal és korabeli berendezési tárgyakkal felszerelt létesítmény zegzugos termeiben valódi izgalmakat élhet át, ahogy felfedezi a háborús állapotokat és a hidegháború eszközeit eredeti környezetükben. A Terror házán kívül nincs az országban egyetlen olyan múzeum sem, ahol az 1945-ös és 1956-os események eredeti környezetükben, abban az épületben lennének ábrázolva, kiállítva, ahol azok megtörténtek.

nkA létesítmény volt a védők utolsó működő kórháza 1945-ben az ostrom során. Rengeteg sebesültet kezeltek itt, a kapacitás három- négyszeresét döbbenetes körülmények között. 1956-ban szintén ellátták a sérülteket, majd börtönkórházként működött. A 60-as években korszerűnek számító kórház berendezése máig fennmaradt. Működőképes gépészete nap mint nap ellátja feladatát. A látogatók megtekinthetik a kórházat korabeli felszereléssel. Viaszfigurák keltik életre a háborús állapotokat a hadi orvoslási története kiállításokon. A hidegháború polgári védelmi eszközei - a gázálarcoktól, vegyi mentesítő készletektől a sugárbetegség kezelésére szolgáló készítményekig - máig a korszak hátborzongató mementói. A létesítmény műszaki kuriózumnak számít.

Szeretettel várja Önt Magyarország legnagyobb panoptikuma.

sziklakorhaz | 10 éve

Nemzetközi szinten is egyedülálló, hogy egy komplett 60-as években felszerelt katonai kórház és atombunker látogatható. A kórházat intenzíven használták 1944-45-ben Budapest ostroma alatt és 1956-ban is százakat ápoltak itt. Azóta fantomkórház. Jelenleg hadiorvoslás és polgári védelmi kiállítások láthatók a berendezési tárgyak mellett. Közép-Európa legnagyobb panoptikuma segít megeleveníteni a kórházat. Kihagyhatatlan. Vezetett túrák vannak. Indul hétköznap este 6-kor, hétvégén 10-18-ig óránként.

Budapest I (47.5007 19.0316 )
icon
Értékelés *****
(eddig 1 tag értékelte a helyet)

Címkék
korház, bunker, 1945, 1956, kiállitás, panoptikum

Ki ismeri a helyet

sziklakorhazBezár
x
x
Belépés
Belép mégsem
Új felhasználó
Regisztrálok »
menu
Új pontot ide Hol vagyok? Itt kezdj
Nagyít (+) Kicsinyít (-)
Térkép Műhold Hibrid
Teljes képernyő
Bezár

Az éppen látható térkép direkt linkje:

Küldd el barátaidnak mailben, ird be fórumokba!

Beillesztési kódja:

Épitsd be a térképet blogodba, weboldaladba!

Cimkére szűrt térkép:

Példa

Egy tag saját térképe:

Példa


Térkép Műhold Hibrid Felszín
     
Bezár
a.) Nyomj a térképre az egér jobb gombjával, ahová szeretnéd a pontot elhelyezni. Válaszd ki a menüből az "új pont ide" menüpontot.

b.) Vagy írd be a címet ide:
Tipp: Geokordinátát is megadhatsz Pl.:47.52,21.62