Gyenesdiás, Magyarország


Emberek

dudi

Képek

Ezen a környéken még nem lett feltöltve kép. Tölts fel!


Aktivitás

Új pont
11 éve

Vonyarcvashegy, Gyenesdiás

Vonyarcvashegy nagyközségről, története

Településünk amely valaha szőlő- és zöldségtermelő hegyközség volt, ma már kellemes pihenést nyújtó üdülőhelyként mutatkozhat be Önöknek, ahol változatos időtöltésre, kikapcsolódásra nyílik lehetősége az ide látogatóknak és az itt lakóknak egyaránt.
Figyelmükbe ajánlom a kezdeményezésünkre lido-szerűen megépült partszakaszunkat, mely selymes homokjával
méltán lett a környék egyik legnépszerűbb, kultúrált kiszolgáló egységekkel ellátott strandja.
Pihentető séták, kerékpártúrák kedvelt helyszíne a Balaton partján álló Szent Mihály domb, rajta a magányos kápolnával, valamint a településünk északi határában elnyújtózó hegykoszorú, ahonnét varázslatos balatoni látvány ejti rabul a kirándulókat.
Kívánom, hogy a számtalan szórakozási lehetőséget kihasználva érezzék jól magukat nálunk, s a kővetkező
években is legyenek vendégei településünknek.

Vonyarc és Vashegy szőlőhegyek és puszták 1850. évi egyesítéséből keletkezett.
Vonyarc neve szláv eredetű szó, vincellérek településére utal. Az oklevelekben már 1335-ben mint templomos hely szerepel Babócsa néven, a Karmacsi család birtokaként. Az évszázadok során többször cserélt gazdát. 1573-ban a törökök feldúlták, így a település elnéptelenedett. Területének túlnyomó része szőlőhegy volt és puszta, ahol az 1600-as évek elején kialakult a későbbi hegyközség.1613-ban már bírája is volt. Népességéről már csak a II. József-féle összeírásban van ismét megbízható adat, mely szerint 108 lelket számoltak össze. Erre az időre a puszta zsellérekkel népesedett be, akik elsősorban szőlőműveléssel foglalkoztak. A feljegyzések szerint ekkor még a lakóházak szórt fekvésűek, utcák nincsenek. 1741-től a Festetics család keszthelyi uradalmához tartozott. Az uraságnak Vonyarcon pincéje volt, amelyet ma reprezentatív vendéglátásra rendeztek be. A lakosság száma folyamatosan növekedett, 1960-ban érte el az 1000 főt. Jelenleg több mint 1800 állandó lakója van a településnek. Mára a szőlőművelés kissé háttérbe szorult, bár néhány szőlősgazda, valamint a Szőlészeti és Borászati Szakcsoport jóvoltából a vonyarcvashegyi bor jó híre és íze a régi.
A szőlőművelés helyébe a vendéglátás lépett. Szebbnél szebb családi- hétvégi házak, éttermek, üzletek, szolgáltató egységek épültek, melyek harmonikusan illeszkednek az Önkormányzat intenzív településfejlesztési elgondolásaihoz. A nagyközség utcái portalanítottak, a közmű- és telefonhálózat, ill. a kábeltelevízió rendszere kiépült. A környék egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb strandját találja itt a fürdőzni, szörfözni, csónakázni vágyó vendég. A felnőttek által közkedvelt homokkal borított partszakasz a gyermekek strandolását is biztonságosabbá teszi. Napsütésben és esős időben egyaránt talál magának kikapcsolódási lehetőséget mindenki. Többek között teniszpályák, tekepálya, biliárd szalon, lovarda, a szabadtéri színpad zenei és folklórprogramjai, a kertmozi, a diszkó, zenés szórakozóhelyek, valamint időszakos képzőművészeti kiállítások várják a vendégeket. A Vonyarcvashegyen található szórakozási lehetőségeket kiegészítik a környező települések programjai és látnivalói. A sétákat vagy kerékpáros túrákat kedvelők figyelmébe ajánlhatók a települést övező dombok kirándulóhelyei, valamint a tóparton magányosan álló kiemelkedés,
a Balaton egykori szigete, a Szent Mihály-domb, ahonnét páratlan balatoni panoráma varázsa ejti rabul a kirándulókat.
E helyhez legendák sora fűződik.
A szájhagyomány mesél várról, remetékről, kazamatákról, más titkos járatokról, viharból megmenekült halászokról, akik hálából kápolnát emeltek a domb tetején Szt. Mihály arkangyal tiszteletére. Nyári időszakban istentiszteleteket és kamarakoncerteket tartanak ebben a kápolnában.
A hálás utókor Szerdahelyi Károly építész tervei alapján egy régi, omlatag halottasházból kialakította a 40 halász emlékhelyet, melyben Németh János keramikusművész dombormű alkotása idézi fel a csodás megmenekülés történetét. Hagyományteremtő kezdeményezésként minden év augusztusában színvonalas és változatos programmal itt rendezik meg a 40 halász emléknapot a ma élő balatoni halászok tiszteletére is.

Az ide látogató turisták információt szerezhetnek Vonyarcvashegyről az utazási irodákban, illetve a településről szóló kiadványokból, melyek a Polgármesteri Hivatalban, a vendéglátóhelyeken, illetve a Művelődési Ház és könyvtárban is beszerezhetők.

A Balaton egykori szigete, a Szent Mihály-domb, ahonnét páratlan balatoni panoráma varázsa ejti rabul a kirándulókat.
E helyhez legendák sora fűződik.
A szájhagyomány mesél várról, remetékről, kazamatákról, más titkos járatokról, viharból megmenekült halászokról, akik hálából kápolnát emeltek a domb tetején Szt. Mihály arkangyal tiszteletére.
icon

Új pont
11 éve

Zöldház Egészség Centrum, Gyenesdiás

Ismeretlen
Panzió, étterem és biobolt a Balatonnál az egészség jegyében.
icon


Címkék


x
x
Belépés
Belép mégsem
Új felhasználó
Regisztrálok »
menu
Új pontot ide Hol vagyok? Itt kezdj
Nagyít (+) Kicsinyít (-)
Térkép Műhold Hibrid
Teljes képernyő
Bezár

Az éppen látható térkép direkt linkje:

Küldd el barátaidnak mailben, ird be fórumokba!

Beillesztési kódja:

Épitsd be a térképet blogodba, weboldaladba!

Cimkére szűrt térkép:

Példa

Egy tag saját térképe:

Példa


Térkép Műhold Hibrid Felszín
     
Bezár
a.) Nyomj a térképre az egér jobb gombjával, ahová szeretnéd a pontot elhelyezni. Válaszd ki a menüből az "új pont ide" menüpontot.

b.) Vagy írd be a címet ide:
Tipp: Geokordinátát is megadhatsz Pl.:47.52,21.62