Pecsorokseg
Pecsorokseg
3855 napja regisztrált tag
Felvitt pontok : 2
Ismerősök : 0
Ismerősnek jelölöm Ajándék küldés Üzenet küldés

Települések


Új pont
11 éve

Apáca utcai ókeresztény emlékek, Pécs

Ókeresztény temetőkápolna (Apáca u. 14.)

Az Apáca utcai ház udvarán került elő egy apszisos sírépítmény, amelyben három felnőttet és egy gyermeket temettek el a padlószint alá. A sírba történt többszörös beletemetkezés utolsó idejét egy ékszereket viselő nő mellett talált pénzérme alapján 385-390-ben határozták meg. Ezt követően az V. század elején a sírt átépítették. Föléje az apszisban félkör alakban padkát és megemelt talapzatot építettek és megemelték a sírkamra padlószintjét. A feltárt sírokat a ház udvarán épített modern védőépület alatt lehetett megtekinteni.

Ókeresztény sírépítmények (Apáca u. 8.)

A Dóm tér alatt húzódó, nagy kiterjedésű római-kori temető egy részletét tárták itt fel 1958-ban, a Baranya Megyei Könyvtár udvarán folytatott építkezés közben. Először egy festett falú, kettős sír került elő. Ez téglából és kőből épült, tetejét összecsapolt téglákkal kialakított nyeregtetővel fedték le. A kettős sírt belül is kifestették. Közelében egy festetlen sírkamrát és több egyszerű sírt is feltártak, amelyekben kevés sírmelléklet volt. Az udvar déli oldalán egy nagyméretű, csoportos temetkezési hely (kripta) került elő, 14 sírral. A leletegyüttest a IV. századra datálják a kutatók. A rómaiak távozása után, a népvándorlás idején a sírokat feldúlták, kirabolták, csak néhány maradt közülük érintetlen. Ezekben ékszereket: karpereceket és gyöngyöket, fülbevalókat és gyűrűket, valamint üvegedényeket találtak.
icon

Új pont
11 éve

Ókeresztény mauzóleum, Pécs

1975-1976-ban folytatott régészeti feltárás eredményeként jutott a felszínre a dóm előtti lejtős téren az ország akkor legnagyobb és legjelentősebb ókeresztény sírépítménye, a mauzóleum. A kétszintes építmény felső része kápolna, az alsó szintje pedig a falfestményekkel díszített sírkamra, ahová az előtérből vezető lépcsőkön lehetett lejutni. A sírkamra falait bibliai jeleneteket ábrázoló festmények borítják. A töredékesen megmaradt, mégis jól látható falképeket nedves vakolatra, freskó eljárással vitték fel. A sírkamra déli falánál egy nagyméretű márvány szarkofág áll. Fedelének sarkait maszkos fejek, oldalát pedig egy-egy szárnyas puttó díszíti. A sírépítmény a IV. században készült, a római kor után a népvándorlás idején az épületet lakóhelyként használták. Értékeit kifosztották, a szarkofágot szekercével feltörték (a szekercét a helyszínen a feltáráskor megtalálták).
iconBezár
x
x
Belépés
Belép mégsem
Új felhasználó
Regisztrálok »
menu
Új pontot ide Hol vagyok? Itt kezdj
Nagyít (+) Kicsinyít (-)
Térkép Műhold Hibrid
Teljes képernyő
Bezár

Az éppen látható térkép direkt linkje:

Küldd el barátaidnak mailben, ird be fórumokba!

Beillesztési kódja:

Épitsd be a térképet blogodba, weboldaladba!

Cimkére szűrt térkép:

Példa

Egy tag saját térképe:

Példa


Térkép Műhold Hibrid Felszín
     
Bezár
a.) Nyomj a térképre az egér jobb gombjával, ahová szeretnéd a pontot elhelyezni. Válaszd ki a menüből az "új pont ide" menüpontot.

b.) Vagy írd be a címet ide:
Tipp: Geokordinátát is megadhatsz Pl.:47.52,21.62