Új pont
11 éve

Lambert-gleccser,

A Föld leghosszabb gleccsere. Hosszúsága: 434 kilóméter.
icon

Új pont
11 éve

Malaspina-gleccser, Yakutat

A Föld legnagyobb kiterjedésű gleccsere,4000 négyzetkilóméternyi területet borít be a legyezőszerűen szétterűlő jégtömeg.
icon

Hozzászólás
11 éve

Református Kollégium, Debrecen


Nyilas Misi is ide járt :)

Új pont
11 éve

Angel-vízesés, Mayupa

A Föld legmagasabb vízesése, 979 m magas. (Megközelítőleg hússzor olyan magas, mint a Niagara-vízesés és körübelül háromszor magasabb az Eiffel-toronynál.)
Vizét egy földalatti folyó adja, amely a fennsík alagútjából bukkan elő. Ennek vizét pedig a csapadék szolgáltatja, hiszen a fennsík scupasz és terméketlen. A lehulló csapadék így azonnal a fennsík blsejébe szivárog a kőzetek repedésein és a zuhogókat táplálja.
Csapadékhiány esetén viszont a zuhatagot nem éri el a víz.
Jimmy Angel, az első világháborúban szolgált amerikai pilóta 1935-ben Venezuela hatalmas fennsíkját, az Auyan Tepuít (Ördög-hegy) pásztázta. A világ legmagasabb vízesését véletlen folytán fedezte fel, miközben egy folyót keresett,
amelyben sok aranyat lelhet.( Szerintem jobbb dolgot talált :)...)
Amikor Jimmy Angel, 1956-ban repülőszerencsétlenség áldozata lett, hamvait a nevét viselő vízesés fölött szórták szét.icon

Új pont
11 éve

Union-vízesés, Puerto Canoas

kb. 80 m magas
icon

Új pont
11 éve

Két-nővér vízesés, Puerto Canoas

argentin szabadságharcosok voltak
icon

Új pont
11 éve

Iguazu-vízesések, Puerto Canoas

Első európaiként Alvar Núnez Cabeza de Vaca spanyol felfedező látta meg a vízesést 1541-ben, és istenfélő ember lévén, Santa Maria vízesésnek nevezte el. Ezt a nevet azonban hamarosan visszaváltoztatták Iguazúra, amelyet a helybeli guarani indiánok adtak neki, és ami a nyelvükön "nagy vizet" jelent.
Összesen 275 különálló zuhatag számolható meg. A vízfal egy 3 km-es sávbanbarnás sziklafalakkal elválasztott vízszalagokra oszlik.
A vízesés mennydörgésszerű robaja 20-25 km-re is elhallatszik.
Minden zuhatagnak megvan a maga különlegessége. A legtöbbet felfedezőikről, vagy az argentin szabadságharc hőseiről neveztek el. Pl.: Két nővér-, San Martin-, Victoria-vízesés.
Az Iguazú-vízesés legmagasabb zuhataga, az Union a lenyűgöző Ördögtorok-szakadékba vész, amelyet a folyó egy geológiai törésvonal mentén vájt ki. Ennek végére érve a folyó derékszögben hirtelen elkanyarodik, és zúgókon siet tovább a Paraná felé.


icon

Új pont
11 éve

Surtsey Island, Ofanleiti

Földünk legfiatalbb szigetei közé tartozik.
Születését pontosan megfigyelték és regisztrálták.
1963. november 14-én tört ki a vulkán és ekkor sziget emelkedett ki a tengerből. 1967-ig elérte az 1,5 km-es hoszúságot és a 180 m-es magasságot.
Ez geológusok, botanikusok és ornitológusok tucatjának a figyelmét keltette fel, hiszen kitűnő lehetőséget nyújt az élővilág megtelepedésének megfigyelésére.
icon

Hozzászólás
11 éve

Izlandi fekete lyuk (Askja), Skútustaðir


Hogyan akadtál rá? :)

Új pont
11 éve

CN Tower, Toronto

553 m magas, jelenleg a Földön a legmagasabb szabadon álló épülete.
icon

Új pont
11 éve

Angkorvat, Siem Reab

Angkor romváros legszebb épen maradt temloma. A templom építésén 5000 kézműves és 50000 egyéb munkás dolgozott, csaknem 2,5 négyzetkilométernyi helyen terül el.
Angkor a hajdan hatalmas khmer birodalom fővárosa volt. A VIII-XIII. századig a khmer királyok hatalmas civilizációt irányítottak.
Az Angkorvat templomot II. Szurjavarman király emeltette a XIII. század elején és Vishnu hindu istennek szentelete.
A lótuszvirág bimbóját formázó tornyok magassága eléri a 60 métert.
1431-ben thai harcosok támadták meg aAngkort és elpusztították.A romokat benőtte a dzsungel és egészen 1850-ig érintetlen maradt a város. Amikor egy francia hittérítő a sűrű trópusi esőerdőben-legnagyobb ámulatára- egy pompás város romjaira bukkant...
icon

Új pont
11 éve

Alcazaba, Granada

Az eredeti erősség.
icon

Új pont
11 éve

Oroszlános udvar, Granada

Közepén 12 kőoroszlán tart egy szökőkutat, a víz az oroszlánok szájából is csorog.
icon

Új pont
11 éve

Mirtusz-udvar, Granada

A halastavat mirtuszbokrok övezik, erről kapta nevét.
icon

Új pont
11 éve

V. Károly palotája, Granada

V. Károly spanyol király olaszos stílusban építtete újjá a palota egyes részeit a XVI. században.
icon

Új pont
11 éve

Alhambra, Granada

Granada városának fellegvára, ez volt a mór uralkodók utolsó erőssége.
Erős falak övezik, melyeken négy kapu és 23 bástya van.
Granadában a mór harcosok ( Mauritániából származó arabok és berberek) egy Alcazaba nevű régi vár romjain új erődöt emeltek. Az új fellegvárat Al-Qal'al-Hambra-nak vagyis 'vörös erődnek' nevezték. Ezt a nevet rövidítették a spanyolok Alhambranak.
Kezdetben katonai erőd volt hivatalokkal, házakkal, mecsetekkel, királyi pénzverdével, helyőrséggel, közfürdővel és kórházzal. A fellegvár I. Juszuf uralkodása alatt vált gyönyörű palotává.
icon

Új pont
11 éve

Disneyland Los Angeles, Anaheim

Hollywood után a város talán legismertebb pontja.
icon

Új pont
11 éve

Cherhill White Horse, Cherhill

cherhilli fehér ló
1780-ban készült
icon

Új pont
11 éve

Salisbury Cathedral, Salisbury

Sarum története:
A katedrális első helye egy Stonehenge közelében lévő domb volt, amelyen először egy vaskori telep, majd egy római város létesült.
A normannok egy várat és egy kis katedrálist emeltek a helyen, amelyet Sarumnak neveztek el.
Azonban nézeteltérés volt a vár lakói és a katedrális hívei között. Herbert Poor püspök pedig elhatározta, hogy új katedrálist építtet vízben gazdagabb birtokán. Mert a régi Sarumnak rossz volt a vízellátottsága.
A püspök még a munkák megkezdése előtt meghalt, a fivére lett a következő püspök. Richard Poore megkapta a pápai engedélyt és hozzálátott a terv megvalósításához.
Új Sarum néven egy közösség települt meg az új katedrális körül, ebből fejlődött ki a mai Salisbury.
A katedrális amellett, hogy gyönyörű, több dolog miatt is különleges.
A templomhajóban található egy 1368-ban készült óra. Nincs mutatója, de az órákat üti. Ez talán a világ legrégebbi, ma is működő órája. amikor 1956-ban restaurálták, már több, mint 5 milliószor ütötte el az órát.
A katedrális alapozása csak alig valamivel mélyebb, mint egy méter, ami ilyen hatlmas épületnél(144m hosszú és a hajó 25m magas) szokatlan és első hallásra talán merésznek tűnhet. Azért járhattak el így, mert az épület széles, természetes alapokon nyugszik, egy réteg kvarckavicson. Azt, hogy mennyire biztosan áll, kora is bizonyítja. 1220-ban rakták le az alapkövet. 1225-ben szentelték fel az első három oltárt, a főépület megépítéséhez 33 évre volt szükség, 1258-ban szentelték fel.
További különlegessége még ennek a katedrálisnak a tornya. 123m magas, ez Nagy-Britannia legmagasabb tornya.
1285 és 1315 között sisakos tornyot építettek a katedrálishoz. Az építkezéshez 6500 tonna követ használtak fel! (Egy faváz köré építették a torony sisakját, amely még ma is látható.)
A hatalmas súly azonban megvetemítette a tornyot tartó négy pillért. Íveket és támpilléreket emeltek, hohy javítsák a súlyelosztást. Ennek ellenére, amikor négy évszázaddal később Christopher Wren (többek között a londoni Szt. Pál tervezője) megvizsgálta a torony csúcsát, 75 cm-es elhajlást talált. Vasrudakkal erősítette meg, így azóta nem ferdült tovább.

icon

Új pont
11 éve

Móricz Zsigmond Gimnázium, Kisújszállás

A gimnázium nem véletlenül kapta a nevét. Ugyanis egykor-Debrecen és Sárospatak után- ide járt Móricz Zsigmond is.Nagybátyja, Pallagi Gyula volt akkor az igazgató.

icon

Hozzászólás
11 éve

Batthyány "toldalék" épület, Nagykanizsa


Neked szerencsét hoz a fekete macska? :)

Hozzászólás
11 éve

Batthyány C épület, Nagykanizsa


Ez nem igaz! Egy csomószor rádhagyom a dolgot, ha olyan!
De hát ha valótlant állítasz?! Ne legyél ilyen! Hát tehetek én arról, hogy te butaságot írsz? Még azért is én vagyok a hibás?
Te vajon mit szólnál ahhoz, ha ilyen sértő dolgokat irkálna rólad valaki egy honlap fórumán???...alaptalanul.

Hozzászólás
11 éve

Batthyány "toldalék" épület, Nagykanizsa


Gondoltam...

Új pont
11 éve

Üres törzsű gesztenyefa, Újudvar

Valamikor egy nagyon idős fa állt itt, amelyet aztán hajtásai teljesen körbenőttek(ahogyan a Jane Eyre-ben láthatjuk ezt a csodálatos természeti képet; persze Charlotte Bronte nem pont erről a fáról írt, ott jelképes a jelentése...). Egy villámcsapás aztán elpusztította az eredeti fát, körülötte viszont megmaradtak a hajtások. Így ma egy kis résen át "bemászhatunk a fába".
icon

Új pont
11 éve

Szikla-szurdok, Nagybakónak

A homokkő alapkőzetnek köszönhetően csapadékos időjárás esetén ritka jelenségben, a könnyező falban gyönyörködhetünk.
A szurdok mikroklímája biztosítja olyan fajok életfeltételeit, amelyek nem jellemzőek a dombvidékre: májmoha, lónyelvű csodabogyó, madárfészek kosbor stb.
(A 80-as években láttak itt egy gömbvillámot.)
icon

Új pont
11 éve

Esperanto forrás, Nagybakónak

Nagyon szép kirándulóhely.
icon

Új pont
11 éve

Csibiti-tó, Nagybakónak

Mesterségesen létrehozott tavacsaka.
Amellett, hogy jó kirándulóhely otthont nyújt néhány teknősnek is.
icon

Hozzászólás
11 éve

Batthyány "toldalék" épület, Nagykanizsa


Mi volt bennük olyan érdekes?

Új pont
11 éve

Csomolungma, Chukhung

A Csomolungma név a tibetiektől származik, jelentése: 'a világ istenanyja'.
Mt. Everest
A tengerszinttől mért magasság alapján a legmagasabb hegy a Földön.
A Himalája úgy jött létre, hogy India "összeforrt" Eurázsiával. A kőzetlemezek mozgása még most is tart, így a Himalája ötévente mintegy 3 centimétert nő.
Attól azonban nem kell megijedni, hogy az égig fog érni, hiszen a Himalája még csak kb. 40-50 milló éves, vagyis a hegységek között fiatalnak számít. A külső felszínformáló erők gondjukba fogják venni, ami azt jelenti, hogy 460 milló évesen az észak-amreikai Appalache-hegységre fog hasonlítani (legmagasabb pontja 2037 m).
icon

Új pont
11 éve

Darjeeling, Dārjiling

Itt halt meg Kőrösi Csoma Sándor a magyar őshaza kutatója és a tibeti-magyar szótár megalkotója.
icon

Hozzászólás
11 éve

Batthyány C épület, Nagykanizsa


Erre nincs szükség, mivel nem a tanár a hibás!
lia666 emlékezettt rosszul. Órán ugyanis mindig kijavítva írja fel a táblára a dolgozatok hibáit és az én füzetem szerint a szóban forgó szót is felírta a tanár, méghozzá jól!

Új pont
11 éve

Plitvicei tavak, Plitvicka Jezera

Horvátország egyik legcsodálatosabb helye. Értékét azok a tények is bizonyítják, hogy az ország első nemzeti parkja lett, majd az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült.
icon

Hozzászólás
11 éve

London Dungeon, London


biztos jó hely lehet...

Új pont
11 éve

Nagy-korallzátony, Gold Coast

1981-óta a világörökség része. A Föld legnagyobb korallzátonya 2000km hosszú, 348 700 km2 kiterjedésű búvárparadicsom. A korallzátonyokat és szigeteket a csalánozók törzsébe tartozó apró állatkák hozzák létre. Zátonyépítő korallok csak a trópusokon fordulnak elő.
A korallok szűktűrésű állatok, felszínhez aránylag közel, legfeljebb 75m mélységig fordulnak elő, ezen kívül csak tiszta vízben, 21 fok körüli hőmérsékletnél és meghatározott sótartalomnál képesek élni.
A korallok algákkal élnek együtt, amik oxigént termelnek, és életműködésük közben a vízben karbonát válik ki, ezt a karbonátot használja fel a korall, hogy felépítse vázát, mivel az elhalt állatok váza megmarad idővel hatalmas zátonyokat, építenek.
A legszebb korallzátony a kör vagy félkör alakú atoll, aminek a közepén gyakran sziget emelkedik ki a tengerből.

icon

Új pont
11 éve

Amadeus-tó, Uluru

Roppant kiterjedésü sóstó Ausztrália belsejében. 1872-ben fedezte föl Giles. Nagyrészt délausztráliai, részben nyugat-ausztráliai területen fekszik a D. sz. 24-25° közt. Szélessége mintegy 60 km. s hossza 350 km. Déli partjai a Petermann-hegyláncig terjednek.(Pallas nagylexikona)
icon

Új pont
11 éve

Uluru, Uluru

Angol neve Ayers Rock.
Ausztrália egyik legismertebb pontja.
A Föld legnagyobb monolitikus, azaz egy darabból álló sziklatömbje.
Nevét az őslakos, de ma már alig több mint 200 főt számláló Pitjantjatjara és Yankunytjatjara törzsektől kapta.
Színét a fényviszonyok is jelentősen befolyásolhatják, így -a képeken legtöbbször látott- vöröstől liláig sokféle lehet.
Keletkezését tekintve egy sivatagi tanuhegy, melyet prekambriumi vöröshomokkő épít fel.
icon

Hozzászólás
11 éve

Eiffel torony, Paris


Nem csak hányás elleni gyógyszer, hanem türelem is kell a feljutáshoz, hiszen ha az embernek "szerencséje" van, akár 3 órácskát is eltölthet várakozzással a torony alatti sorban.

Hozzászólás
11 éve

Balaton, Tihany


Nagyon szívesen!

Új pont
11 éve

Erkel Ferenc-emlékház, Gyula

Erkel Ferenc, a Himnusz megzenésítőjének lakhelye.
icon

Új pont
11 éve

Várfürdő, Gyula

A fürdésre vágyóknak igazi paradicsom, gyógyvize miatt betegek is sűrűn látogatják.
A parkosított fürdőben sétálva találhatjuk meg azt a fát, amely alatt állítólag Erkel Ferenc ihletet kapott egyik operájához.
icon

Hozzászólás
11 éve

Jeruzsálem, Lod


Három nagy világvallás mondja érzi sajátjának ezt a város: a kereszténység, a zsidók, és a mohamedánok.

Hozzászólás
11 éve

Yellowstone National Park, Yellowstone


Ez a park Maci Laci otthona:)

Hozzászólás
11 éve

Balaton, Tihany


Amikor megláttam ezt a pontot, tudtam, hogy csak neked juthatott ilyen eszedbe.

Hozzászólás
11 éve

Fehér torony, London


Tower

Hozzászólás
11 éve

Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola, Nagykanizsa


Szia Eszter!

Hozzászólás
11 éve

Batthyány C épület, Nagykanizsa


Batthyány- nak írják! Ne vezesd félre a többieket!

Hozzászólás
11 éve

Sacré Coeur, Paris


Sacre Coeur nem olyan központ mint Esztergom.
De hogyan találtad meg?
Minden elismerésem! Én is kerestem...

Hozzászólás
11 éve

Sacré Coeur, Paris


Kedves Eszter! Amire te emlékszel, az a canterbury székesegyház. De nem baj:)

Hozzászólás
11 éve

Tihanyi bencés apátság, Tihany


Itt nyugszik az apátság alapítója, I.András királyunk.
Az apátság alapítólevelében található az első magyar nyelvemlékünk. A latinul írt alapítólevélben magyar szavak vannak: "feheruuaru rea meneh hadi utu rea".Ez ómagyarul annyit jelnt, hogy a Fehérvárra menő hadiútra.
Egyébként a templom barokk stílusú, csak az altemploma román, ami valóban 1055-ben épült.

Hozzászólás
11 éve

Big ben, London


A Big Ben jelentése: Nagy Beni. Benjamin Hall-ról kapta a nevét, aki nagy szerepet játszott az építkezéskor.Erre az a bizonyíték, hogy nevét belevésték az egyik harangba. Egyébként a torony neve Szent István torony, A Big Ben a kb. 4 tonnás harang neve.

Hozzászólás
11 éve

Louvre, Paris


Kiszámították, hogyha minden itt látható tárgyra egy percet szentelnénk, 4,5 hónapnyi időt kellen itt eltöltenünk.
A különböző kijáratokat nevezetes személyekről nevezték el, van például Richelieu kapu is.

Hozzászólás
11 éve

Tuileirák kertje, Paris


Tuileirák-kertje

Hozzászólás
11 éve

Turul madár, Fűzvölgy


Az 1933. év pünkösdjén impozáns ünnepség keretében avatták föl a Turulmadarat, Árpád nemzetségének totemállatát, Istók János szobrászművész alkotását, valamint a hozzá kapcsolódó - Zrínyi család és a magyar állam címerével díszített - országzászlót. Az 1950-es években eltávolították és beolvasztásra ítélték, de a gépgyár munkásai megmentették. Az 1990. év pünkösd vasárnapján eredeti szépségében visszaállítva újra fölavatták.Bezár
x
x
Belépés
Belép mégsem
Új felhasználó
Regisztrálok »
menu
Új pontot ide Hol vagyok? Itt kezdj
Nagyít (+) Kicsinyít (-)
Térkép Műhold Hibrid
Teljes képernyő
Bezár

Az éppen látható térkép direkt linkje:

Küldd el barátaidnak mailben, ird be fórumokba!

Beillesztési kódja:

Épitsd be a térképet blogodba, weboldaladba!

Cimkére szűrt térkép:

Példa

Egy tag saját térképe:

Példa


Térkép Műhold Hibrid Felszín
     
Bezár
a.) Nyomj a térképre az egér jobb gombjával, ahová szeretnéd a pontot elhelyezni. Válaszd ki a menüből az "új pont ide" menüpontot.

b.) Vagy írd be a címet ide:
Tipp: Geokordinátát is megadhatsz Pl.:47.52,21.62