beton javítása

A beton javítása a tartósság és biztonság alapköve

A beton, mint építőanyag, az emberiség egyik legfontosabb találmánya. Használata szerte a világon elterjedt, köszönhetően rendkívüli szilárdságának, tartósságának és sokoldalúságának. Azonban még a legkiválóbb minőségű felület is igényel időszakos karbantartást, olykor pedig javítást annak érdekében, hogy megőrizze eredeti tulajdonságait és funkcióját. A beton javítása nem csupán a szerkezeti integritás megőrzését célozza, hanem szerepet kap az esztétika értékének megőrzésében ugyanúgy.

Mikor kerülhet szóba a beton javítása?

A beton javítása számos okból felmerülhet. A leggyakoribb probléma, ami beavatkozást igényel, azok a repedések keletkezése. Ezek lehetnek felszíni jellegűek vagy mélyebbek, amik akár szerkezeti károsodásokat is jelezhetnek. A másik komoly probléma a beton felszíni rétegének leválása, ami általában az acélbeton korróziójának következménye. Az acélbetonban lévő vasarmatúra rozsdásodása jelentős szerkezeti károsodást okozhat, ami szintén kezelést igényel a beton javítása révén. A felületek felszínének kopása vagy mechanikai károsodása, például forgalom, időjárás vagy kémiai expozíció következtében szintén oda vezetnek, hogy mielőbb cselekedni kell.

Miként történhet a beton javítása?

Amíg régen a beton javítása csak egyetlen módon volt elképzelhető, ami a teljes felület lebontásával, feltörésével és újraöntésével párosult, addig ma már ez teljesen megváltozott. A professzionális komponenseknek hála amilyen többek között a SikaRep® S egykomponensű, szálerősítésű, alacsony zsugorodású szerkezeti javítóhabarcs a beton javítása már gyerekjátéknak nevezhető.