A linképítés alapjai

A hivatkozások (másnéven linkek) átvezetőként szolgálnak a különböző weboldalak között. A linkeket aláhúzással vagy más betűszínnel szokás jelölni, hogy az olvasók tudják, hogy azokon keresztül juthatnak egyik honlapról a másikra.

Természetesen ez csak ajánlás, de mivel weboldal tulajdonosként célunk, hogy minél jobban kiszolgáljuk a látogatót, érdemes nem elrejteni a linkeket. Nincs ez másképp az oldalunkra mutató külső linkekről sem, melyek megszerzéséről a linképítéssel gondoskodhatunk.

Mi a linképítés?

A linképítés egy stratégia, hogy minél több látogatója legyen egy oldalnak, de nem csupán a látogatók számát szándékozik növelni. A weblapon ajánlott szolgáltatásokat, reklámokat vagy termékeket nagyobb vevőközönséghez tudja eljuttatni a sikeres linképítés.

Mivel a legtöbb ember olyan keresőkön keresztül jut el az oldalakra, mint a Google, az oldalak üzemeltetői törekszenek minél előkelőbb helyre kerülni a keresők listáján.

Bár mindenki az első helyet szeretné megcélozni, már az első három oldal között szerepelni is szép eredménynek számít. Minél lejjebb van egy oldal a rangsorban, annál könnyebb valamennyire felépíteni linképítési technikákkal.

Már az első keresési oldalra kerülni is lehetővé teszi, hogy sok olvasó találkozzon az oldalunkkal. Ehhez az előre soroláshoz azonban meg kell tenni a megfelelő lépéseket.

Mi segít előbbre kerülni a keresőkben?

Manapság a minőségi tartalomra nagy hangsúly kerül, mert a felhasználói élmény javítása tud visszatérő látogatókat vonzani. Tehát az oldal látogatottsága kiemelt fontosságú tényező.

Az is számít, hogy mikor keletkezett az oldal. Egy új oldalnak a semmiből kell építkeznie, míg egy 10 éve fennálló oldal már kialakíthatta a látogatói körét.

Mitől lesz egy oldal látogatott?

Az olyan oldalakat látogatják, amelyeken folyamatosan megjelennek új, érdekes és eredeti tartalmak. Lehet akármilyen jó a tartalom, ha a Google algoritmusa nem minőségiként ismeri fel.

A minőséghez az kell, hogy megfelelően legyen a szöveg felépítve. Olyan címekkel, alcímekkel és kulcsszavakkal kell ellátni az írásunkat, amire az emberek rákeresnek.

Nélkülözhetetlen a friss tartalom fenntartása és az oldal folyamatos karbantartása, hogy ne legyenek rajta már megszűnt, nem elérhető linkek. Növelhető a látogatók száma azzal is, ha az oldalunkat közösségi oldalakon megoszthatóvá tesszük.

Az ezeket jelölő ikonokat könnyen észrevehető helyen érdemes feltüntetni az oldalunkon. Ha ezeket a feladatokat elvégezzük a linképítés mellett, akkor nagy előre lépésre számíthatunk!