manuálterápiás kezelés

Hogy néz ki egy manuálterápiás kezelés menete?

Míg a gyógytorna (és gyógytornász) szavak, a fizioterápia, a csontkovács és csontkovácsolás igen ismert szavak, a manuálterápia szó valószínűleg sokkal ritkábban hangzik el egy baráti beszélgetés során. Ennek több oka is van, az egyik az, hogy a manuálterápia sokkal specializáltabb, mint az előzőleg említett kifejezések. Lássuk, mi is ez röviden.

 

Mit kell tudni a manuálterápiáról?

A manuálterápia arra való, hogy helyreállítsa a megbomlott harmóniát a támasztó- és mozgató szervrendszerben: fontos része, hogy az embert egyetlen egészként kezeli, vagyis holisztikus látásmóddal rendelkezik. A manuális szó arra utal, hogy a különlegesen képzett gyógytornász kézzel  (latinul: manus), vagyis kézi fogásokkal gyógyít: elsősorban egyébként a gerinc és az ízületek problémáit.

 

Milyen hosszú egy manuálterápia?

Egy manuálterápiás kezelés mindig alapos vizsgálattal kezdődik. Ez egyébként nemcsak  a manuálterápia sajátja, hanem minden gyógytornás kezelésé is: hiszen az egyik legnagyobb előnye ezeknek a kezeléseknek, hogy valóban személyre szabottak. Ez természetesen nem lehetséges komolyan vett állapotfelmérés nélkül.

Annak ellenére, hogy egy manuálterápiás kezelés az egész szervezetre pozitív hatással van és akár komplex problémákat is képes megoldani, már akár 10-15 alkalom is teljes sikerre vezethet. Ez elsőre egyeseknek soknak, másoknak nagyon kevésnek tűnhet: ha arra gondolunk, hogy mire elég 7,5 – 11,5 óra az életben, ritkán jut eszünkbe, hogy ennyi energiabefektetéssel megoldható egy olyan probléma, amely valóban egészségesebbé tesz minket és javítja az életminőségünket.

 

Milyen pozitív hatásai vannak egy manuálterápiának?

A manuálterápia segíthet a közérzetet javítani, a fájdalmat csillapítani, a mozgási szervrendszer működését javíthatja, helyreállíthatja. Ez utóbbival az jár, hogy a mozgásformákat, mozgási gyakorlatokat fájdalommentesen lehet kivitelezni, mindez pedig pozitívan hat az egész szervezetre is.

A közvetlen hatásai között meg kell említeni azt is, hogy az ízületek mozgásterjedelmének növelésében nagy szerepet játszhat, ahogy az izomegyensúly helyreállításában is, és javítja az ízületek statikáját is.

 

A manuálterápiás kezelés fontosabb jellemzői

A manuálterápiánál különösen fontos, hogy a gyógytornászok speciálisan képzettek és nagy tapasztalattal rendelkezők legyenek. A már említett állapotfelmérés (erre mindenképpen vigyük el az összes releváns orvosi papírunkat) után egy mozgásszervi diagnózist állítanak fel, amely után kidolgozásra kerül a terápiás terv, amely személyre szabva segít a páciensnek. Ez garantálja a megfelelő kezelési mód kiválasztását.

Ezután a manuálterápia része a mozgásvizsgálat, amely során sor kerül a tartás vizsgálatára, és az esetleges deformitások feltérképezésére. Itt az izmok általános állapota mellett fontos megvizsgálni az asszimmetriákat a testen és a végtagok esetében, a gerinc formáját, a csigolyák mozgásait és még más részeket is.

Ahogy említettük, a manuálterápia szemléletmódja holisztikus, vagyis egy egésznek tekinti az embert, ezért is van szükség ilyen komoly előkészületekre.

A kezelés során a manuálterapeuta saját testsúlyának erejét is felhasználja, ahogy lágyrész kezelési masszázsfogásokat, izom- és izompálya oldási technikákat, izom-energiát alkalmazó technikákkal és még sok mással is segíti a páciens gyógyulását.