Jövőre vége a szaldónak?

A napelemekkel kapcsolatos elszámolás kicsit zűrös mostanában, mert hamarosan következik a váltás. A napelem szaldó elszámolás 2024 után valóban megszűnik?

Nos, elméletileg igen, gyakorlatilag nem teljesen. Azok, akik 2022 októberéig beadták a kérvényt napelem rendszer telepítésére, még bekapcsolódhatnak a szaldós elszámolós rendszerbe, és a csatlakozástól számított 10 évig még ezen szabályok vonatkoznak rájuk. Rosszabbul most azok járnak, akik már régebben fejüket adták a napelemek kiépítésére, ugyanis azok, akik 2014 előtt csatlakoztak a hálózatra, nekik január elsejétől már a bruttó elszámolással kell kalkulálniuk.

Ez nem jelent akkora bajt, hiszen a napelemek működése nem áll le, és még mindig jóval olcsóbban jutunk áramhoz, mintha a teljes árú villanyszámlákat kéne befizetnünk. A befektetés megtérülése az, ami hosszabb időre nyúlhat, de nem kell aggódnunk, hiszen a napelemek rendkívül hosszú életű, általában sok évnyi hatékonysági garanciával ellátott termékek, így mindenféle esetben vissza fogja hozni az árát.

Ha még mindig bizonytalanok vagytok a jövővel kapcsolatban, ajánlom a napelemrendszer.info.hu weboldalát, ahol részletesebben tájékozódhattok a napelem szaldó elszámolás 2024 utáni helyzetéről. Én amondó vagyok, hogy nem érdemes rágódni a napelemrendszerek telepítésén, mert ez a költséghatékonyabb és környezettudatosabb megoldás minden háztartás számára. Főleg, ha olyan cégekkel vágtok bele, mint amilyen a napelemrendszer.info is, akik segítségével biztosak lehettek abban, hogy a napelemek megfelelő tervezéssel kerülnek kialakításra, és a lehető legnagyobb hatékonysággal fognak működni. A helyszíni felmérés teljesen ingyenes, miután meg is indul az ügyintézés. Nézzetek szét az esetleges támogatási lehetőségek között, és vágjatok bele, mert mindenképp megéri!