Kreatív szendvicspanel felhasználási ötletek a profiktól

A szendvicspanel előre gyártott szerkezetének, egyszerű beépíthetőségének, valamint kiváló hőszigetelő képességének hála az egyik legjobb építőelem jelenleg a piacon. Remek választás középnehéz vagy nehézszerkezetes ingatlanok kialakítására, illetve azok hőszigetelésére, burkolására, térelválasztásra, és persze egyéb belsőépítészeti megoldások kivitelezésére.

 

Az alábbiakban tippeket osztunk meg azzal kapcsolatban, hogy milyen kreatív felhasználási módjai léteznek. Kiderül, hogy mit javasol egy profi szakember.

A szendvicspanelek gyártása

A szendvicspanel egy többrétegű, szendvicsszerkezetű elem, amelyet előre gyártanak. Több magból és töltetből, valamint az azt két oldalról határoló és borító fegyverzetből áll. A belső réteg, azaz a mag nyújtja a hő- és zajszigetelést, amire többféle anyagot használhatnak. Gyakori a PIR és a PUR hab, illetve a kőzetgyapot egyaránt. Utóbbinak remek a hangszigetelő képessége, így általában ezt szokták alkalmazni. Ezt a réteget fogja közre két, többségében acélból készült lap, a fegyverzet. Ez is nyomós érv az alternatív szendvicspanel felhasználás mellett.

Milyen előnyökkel rendelkezik?

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mire használható, nem árt tisztában lenni az előnyös tulajdonságaival. Mivel kicsi az önsúlya, ezáltal tulajdonképpen bármilyen, már meglévő szerkezeti elemhez könnyen és gyorsan rögzíthető. Mindezt úgy teszi, hogy annak a teherbírási határát még véletlenül sem közelíti meg. A stabil és erős szerkezet nagyon megbízható, a gyártás során innovatív ragasztási eljárással teszik ellenállóbbá a terheléssel szemben.

 

A szendvicspanel tartós és időtálló, ez főleg azért lehet így, mert teljes mértékben korrózióálló anyagból állítják elő őket. A cégek előre- és a kívánt méretre gyártott paneleket készítenek, amiket aztán gyorsan és könnyen be lehet szerelni a kívánt helyre. A felszerelés során ráadásul alig keletkezik hulladék, hiszen nem kell szabdalni és vagdosni.

 

A többféle vastagsága miatt remek választás hőszigeteléshez, zajszigeteléshez, változatos formája miatt pedig külső- és belső burkolatokat egyaránt készíthetünk vele. Az egyik legjobb és legszebb hőszigetelő megoldás jelenleg a piacon.

Kreatív felhasználási lehetőségek

 

A szendvicspanel kiváló szerkezeti tulajdonságai és esztétikai megjelenése miatt alkalmas lehet oldalfalak és a tetők szigetelésére, az épületek homlokzatának burkolására, a vizuális kialakítására. Emellett alkalmazható térelválasztó elemként, válaszfalként, mennyezetként és egyéb belsőépítészeti megoldásokra. Gyakran kerül elő ipari és kereskedelmi épületek tervezésénél és kivitelezésénél, csarnokok és hűtőházak, valamin élelmiszeripari egységek hőszigetelése kapcsán.

 

Ha viszont mobilgarázsban gondolkodik az ember, akkor szintén a szendvicspanel lesz a legszebb és valószínűleg a legköltséghatékonyabb megoldás. Gyorsan felhúzható vele az autó védelmére szolgáló épület, szakember hiányában pedig akár saját magunk is megvalósíthatjuk. Persze nem csak garázs, hanem akár melléképület is készülhet belőle, attól függően, hogy mit szeretnénk benne tárolni.

 

Amennyiben ez nem lenne elég, akkor gondoljunk bele, hogy mennyire szép és egyedi tud lenni egy szendvicspanelből készült kerítés. Bizony, az anyag ezen a területen is remekel, egyre többen választják az otthonuk, a kertjük elkerítésére.

Könnyűszerkezetes építmények bővítése

Végül, de nem utolsó sorban, a szendvicspanel alkalmas lehet a könnyűszerkezetes épületek bővítésére, ami egy folyamatosan gyarapodó család esetében hatalmas előny lehet. Persze egy darabig nincs probléma, amíg a gyerekek elvannak egy szobában, de idővel mindenkinek szüksége van saját térre. Ha pedig a gyerekek elköltöztek otthonról, akkor a moduláris elemeket ugyanúgy szét tudjuk szedni, ahogy azokat összeraktuk. Amilyen nagy gond tud lenni a helyhiány, annyira nagy probléma lehet a kihasználatlan szoba és terület kifűtése és fenntartása. Ennek az anyagnak hála azonban mindig annyi terünk lesz, amire éppen szükségünk van.