Laczkó Péter a cégen belüli párkapcsolatokról

Laczkó Péter vezetői törvényei már több száz cégnek és cégvezetőnek segítettek átlendülni fontos pontokon és elindulni a siker fele vezető úton. Laczkó Péter méltán híres előadó, tréner és szakember, ezúttal a cégen belül kialakult párkapcsolatokról osztja meg gondolatait és jó tanácsait.

 A cégen belül kialakult párkapcsolatok tárgykörében nagyon nehéz a konkrét tények, vagy a pontos adatok alapos ismerete nélkül bármilyen szabályt is javasolni.

De mivel oly sokak számára okoz komoly dilemmát, hogy egy ilyen érzelmekkel teli helyzetben mi lehet a helyes döntés, Laczkó Péter ad ebben az igen kényes témakörben néhány józan vezetői nézőpontot.

 Az emberek a munkahelyükön töltik el aktív életük jelentős részét. Amikor pedig sok ember van hosszabb időn keresztül összezárva, akkor néhányuk között erősebb vonzódás alakulhat ki. 

Egyedül élő embereknél természetes jelenség, hogy keresik a párjukat. Így számukra a munkahely is egy potenciális párkapcsolati toborzóhellyé válhat. Laczkó Péter is sok olyan házaspárt ismer, akik a munkahelyükön jöttek össze.

A munkahelyi párkapcsolatok megítélésében először is van két, egymástól nagyon jól elkülöníthető eset, amely nagyságrendi különbséget tesz a helyes vezetői döntésekben.

Egyedül élő munkatársak találnak-e egymásra, vagy olyan kollégák jönnek össze, akik már aktív párkapcsolatban élnek?

 Amikor egyedül élők között alakul ki komolyabb vonzalom, akkor nincs különösebb gond, bár ilyenkor szinte azonnal megfogalmazódik a vezető fejében két gondolat:

  1. Mi történik abban az esetben, ha netán befullad ez a kapcsolat? Hogyan fognak ezek a kollégák a szakításuk után zűrök nélkül, harmonikusan együtt dolgozni?

Valamilyen mértékben mindkét fél zaklatottá válik, hiszen a munkahelyen továbbra is sokat találkoznak. És az a fél, aki érzelmileg jobban sérül, biztos, hogy nehezebben tudja majd semlegesen és teljesen elfogulatlanul kezelni a dolgokat.

  1. És mi történik akkor, ha később netán az egyikükkel valamilyen komolyabb munkahelyi probléma adódik? Hogyan fog a problémamentes, jól termelő fél reagálni arra, amikor helyre kell tennünk a párját, vagy még rosszabb esetben, ha netán meg kell válnunk tőle? 

Természetes, hogy a párkapcsolatban élők megvédik egymást és kiállnak egymásért.

Sok cégnél, főleg a multiknál alkalmazzák azt a kemény szabályt, hogyha két munkatárs között kialakul egy szorosabb párkapcsolat, akkor az egyiknek azonnal mennie kell. 

Nem akarnak dupla kockázatot futni, így amíg béke van és még minden rózsaszín, az egyik felet azonnal elküldik, felére csökkentve ezzel a várható kockázatot. 

Ezt a kemény szabályt sok kellemetlen tapasztalat alapján, a többség védelmében hozzák. 

Nem akarják kitenni magukat annak a lehetséges veszélynek, hogyha később bármelyikükkel is komolyabb probléma adódna, akkor az egyébként jól termelő munkatársukat is gyorsan elveszítenék.

 Laczkó Péter mindig sokkal jobban kötődött az embereihez, hogy bármelyiküket is elküldje csak azért, mert nála egymásra találtak. Laczkó Péter nézőpontja szerint jóval értékesebbek annál, minthogy egy feltételezett kockázat miatt, akár csak egyetlen értékes munkatársától is megváljon. 

 Így csak akkor küldött el bárkit is, ha az illető arra tényleg rászolgált. 

A szerelem nem bűn! És Laczkó Péter amiatt sohasem fog kirúgni jó embereket, mert most végre van egy esélyük arra, hogy együtt révbe érjenek.

De egy ilyen szituációban mindenki döntsön a maga igazsága szerint!

Azonban teljesen más a helyzet akkor, ha illegális párkapcsolat alakul ki  két munkatárs között.

Ez már rövidtávon is súlyos problémákat vet fel. Egy ilyen kapcsolat csalásra és hazugságokra épül. Az illegális párkapcsolatra lépők hazudozni fognak otthon a párjuknak, a gyermekeiknek, és hazudozni fognak a munkahelyükön is. És persze megpróbálják magukkal is elhitetni, hogy ettől jobban megy majd a soruk. Önmagukat is becsapják, és ettől mindketten egyre rosszabbul lesznek. 

 Ráadásul a kapcsolatukkal a többi kollégát is igen kellemetlen helyzetbe hozzák, mivel amint kiderülnek a dolgok – márpedig mindig kiderülnek – nekik is hazudozniuk kell majd miattuk. 

Egy céges szerelmi kapcsolat csak a legritkább esetben marad titokban. Ha már ketten tudnak róla, akkor rövid időn belül az egész cégben ez lesz az általános beszédtéma. Szellemi gumicukorként csámcsog rajta mindenki. Kisebb településeken, kisvárosokban, de még fővárosi viszonylatban is hamar közhírré válik egy ilyen szabálytalan kapcsolat. 

Ráadásul a házastársak néha találkoznak is egymással a céges bulikon, vállalati rendezvényeken. Ilyenkor mindenki zaklatottá válik, hiszen a kollégáknak titkolózniuk, vagy akár még falazniuk is kell a csaló munkatársaik miatt.

 Aki tud a dologról és nem tesz semmit, akarva-akaratlanul is bűnrészessé válik.Amikor pedig kitudódik a dolog – mert előbb, vagy utóbb úgyis kitudódik – komoly bajba sodorhat másokat, vagy rettenetes következményekkel járhat. 

Nem egy olyan esetről van tudomása Laczkó Péternek, amikor a megcsalt házastárs a munkahelyen vett elégtételt a sérelméért. Vevők, ügyfelek és kollégák  kerültek igen kellemetlen helyzetbe, amikor ártatlanul, vagy félig ártatlanul egy ilyen botrányba keveredtek. 

Na ezt biztosan nem szeretnénk látni a cégünkben.

 A hazugságok megmérgezik az emberi kapcsolatokat!

 A párkapcsolati csalásokat és hazugságokat nem lehet elszeparálni, vagy karanténba zárni. Ezek sohasem maradnak titokban. Mindig szivárognak.

A hazugságok és csalások kórsága ráadásul átfertőz az élet összes területére. Laczkó Péter még sohasem találkozott olyan emberrel, aki az élete egy bizonyos területén csal és hazudik, ennek ellenére mégis boldog életet él.

 Életünk bármely területén bűnözünk, a többi területen sem leszünk ártatlanok!

Egy futó, vagy tartós munkahelyi kapcsolat miatt, a hazugságokra épített hamis boldogság gyorsan visszájára fordul, és az élet összes területén súlyos mérgezési tüneteket produkál.

És minden általános társadalmi elfogadás és közmegegyezés ellenére ebben nincsenek árnyalatok. 

 Kicsit sem lehet hazudni. Kicsit sem lehet csalni. Kicsit sem lehet lopni.

A tönkrement házasságok kezelésének nem a megcsalás a helyes módja. 

Egy becsületes ember – még ha egy pocsék házasságból is menekül – egy ilyen helyzettől gyorsan elveszíti a talajt a lába alól, mivel csak kevés ember képes tartós hazugságban élni. Így aztán az élete minden területén egyre lejjebb csúszik. 

A szerelemmel szemben védtelenek vagyunk. A szerelemből házasodó házaspárok, amennyiben tartósan fenn tudják tartani a kölcsönös izzást, sokkal védettebbek ezekkel a megpróbáltatásokkal szemben.

 Az emberek magánélete kisebb-nagyobb mértékben mindig beszivárog a munkahelyükre és jelentősen befolyásolhatja a teljesítményüket. 

A kiegyensúlyozott és boldog párkapcsolatban élők többnyire stabilabban is termelnek, míg azok, akiknek labilis az otthoni háttere, könnyebben hibáznak.

Egy jó vezető minden esetben az egész csapat érdekét tartja szem előtt, mivel az összes embere jólétéért felel.

 

Egy igazságos vezető nem észszerűsködik egy ilyen kellemetlen és veszélyes helyzetben, hanem határozottan cselekszik, és megvédi a csapatát az illegális párkapcsolatra lépő munkatársaktól. 

Az ilyen szituáció mindig gyors, határozott és kemény vezetői intézkedéseket követel. Aki nem képes erre, az ne vezessen embereket. 

 Egy vezetőnek kutya kötelessége fenntartani a rendet és a békét a területén. És ebbe szorosan beletartozik az is, hogy példamutatóan viselkedik és egyértelmű precedenst teremt azáltal, hogy nem hagyja két könnyelmű ember hamis öröméért megmérgezni az összes munkatársát.

Bár az általános társadalmi megítélés jelenleg a csalókat támogatja. Azok terjesztik ezt a ragályt, akik hazugságokkal mérgezik az életüket és mások megrontásával akarják legalizálni bűneiket. 

Mert ekkora fájdalmat, ilyen mély csalódást okozni a hozzánk legközelebb állóknak, házastársnak, ártatlan gyermekeknek, közeli barátoknak, azért nem semmi teljesítmény. 

 Mégis mit mondhat egy apa, vagy egy anya a gyermekeinek egy ilyen esetben? Hogyan néz a szemükbe? Hogyan lehet ezután ilyen bűntudattal élni?

Megcsalással a meleg otthon már csak lakássá válik. Eltűnik a varázslat. De az összes tükröt le kell szerelni ebben a lakásban.

Bizony nem könnyű egy ilyen kínos helyzetet kezelni. 

Sem felmenteni, sem pedig elítélni nem szeretném a párkapcsolatukból kitekintőket. Ez legyen csak az ő felelősségük. 

De azért Laczkó Péter reméli, hogy a fenti nézőpontok, valamint az alábbi Babits idézet segítenek Önnek a helyes döntésben.

 “…mert aki éltét hazugságba veszti,

a boldogságtól magát elrekeszti.” 

Babits Mihály, Jónás könyve