Milyen árban érdemes klímát vásárolni?

Napjainkra egyre több háztartás veszi igénybe a klímák szolgáltatásait, mert akár már viszonylag hozzáférhető áron is hozzá lehet jutni. Aki klímavásárlásra adja a fejét és elkezd keresgélni a fajták között a viszonylag olcsó és a horribilis árak között mindent talál. Maga a klíma alapvetően hiába is kapható már hozzáférhetőbb áron, attól függetlenül egy összegben egy nagyobb beruházásnak számít. Éppen ezért érdemes a számunkra legmegfelelőbbet megvásárolni. Azonban klíma és klíma között óriási különbségek is lehetnek, mint funkcióban, mint árban, tehát azt kell figyelembe venni, hogy miért érdemes fizetni és miért nem.

 

Amikor klímavásárlásra adjuk a fejünket, sok mindent végig kell mérnünk. Természetesen először is azt, hogy mi az, amire érdemes költenünk ebben az esetben és mi az, amire nem. Ezt leginkább a saját igényeink felmérésével tudjuk megtenni. Először is például, ha türelmesek vagyunk és nem feltétlenül zavarnak minket a monoton hangok, akkor alább tudunk adni esetlegesen a zajszinten. Alapvetően 30 dB zajszint az, amire azt mondják, hogy az már egy halk klíma, 25 dB alatt pedig már szinte hangtalan. Azonban ha nem ragaszkodunk hozzá, ebből például tudunk alább adni.

 

Másrészről sok klímánál a wifi az, ami megdobja az árát. Ez egy nagyon jó funkció és sokban meg tudja könnyíteni az életünket, például bárhol vagyunk, és van, internetünk tudjuk a termosztátot irányítani és mire hazaérünk, olyan idő van a lakásban/házban, amilyet szeretnénk. Azonban ezt is vehetjük egy luxus funkciónak, mert sokan úgy gondolják, hogy megéri várakozni egy fél órát, hogy elérjék a kívánt hőmérsékletet, tehát ha ragaszkodunk hozzá, akkor ebből is alább adhatunk.

 

Harmadrészről, pedig ami azonban nagyon jó funkciója a klímáknak az a fűtés. Gyakran akik klímát kívánnak vásárolni, belekalkulálják azt is, hogy a téli fűtési szezont kielégítse ugyanaz a hőmérsékletet szabályozó fűtésre optimalizált klíma berendezés, mint a nyári hűtést. Napjainkban egyre elterjedtebbek ezek a fajta klímák is, mivel sokak energetikai szempontból sokkal jobban járnak így, mintha csupán hűtő légkondit vesznek és mellette a hidegben kandallóval, radiátorral, konvektorral fűtenek. Emellett egyre jobb árban is hozzá lehet jutni ezekhez a berendezésekhez. Azonban, ha nagyon össze akarjuk húzni a klímavásárlásra szánt büdzsét, talán még ez az a funkció, amit el lehet engedni, természetesen akkor, ha van helyette más, amivel meg lehet oldani a fűtést, különben viszont nem érdemes.

 

Azonban most jön a fekete leves. Ha ragaszkodunk az igényeinkhez, akkor is van megoldás. Nem is olyan bonyolult. Mivel, mint tudjuk gyakran nem is a termék minőségét, hanem a márkanevet kell megfizetni. Ez így működik a klímáknál is. Természetesen nem arról beszélek, hogy a drága márkás klímák nem jók, csupán azt, hogy sokszor ár-érték arányban nem éri meg. Mivel viszonylag olcsók a még nem ismert márkájú termékek, ezért érdemes utánanézni és összehasonlítgatni a márkás termékek ismertetőivel. Meglepő eredményeket kaphatunk. Egy jó klímaszakember ezt pontosan tudja, hogy melyik kevésbé ismert klímacég termékei érik meg még a márkaneves klímák mellett, ezért érdemes olyan cégre bízni a klímatelepítést, aki ezt figyelembevéve háztartásunkban a legjobb klímát szereli be (és nem a legdrágábbat). Tehát van módja annak, hogy ne kelljen az igényeinkből lejjebb adni, tehát minden, amihez ragaszkodunk, egy klímában a miénk legyen, úgy, hogy közben nem kell óriásibbnál óriásibb összegeket elköltenünk.