Szakadjunk el a fővárostól, hogy fel tudjunk épülni

Budapest mindig is egy idegen, hatalmas helynek tűnt számomra. Legalábbis mikor még középiskolás voltam. Az egyetlen érintkezésem vele csupán az volt, mikor osztálykirándulásra mentünk. Persze néha más események miatt is fel kellett ülni a vonatra, viszont ekkor még nem is igazán fogtam fel azt, hogy mit látok. Általában ott volt egy másik felnőtt, vagy egy tanár, aki végigvezetett a kanyargós utcákon.

Miután azonban felköltöztem, rájöttem, hogy egy fiatal számára Budapest a lehetőségek aranybányája. Hiszen oda megy az ember, ahova akar és olyan emberekkel tölti az idejét, amilyenekkel csak szeretné. Ezt a korábbi kisvárosban, ahol felnőttem, el sem lehetett volna képzelni. Így rengeteg új barátra tettem szert, akik még mélyebbre bevittek ebben a beton dzsungelben. A végén persze ebből is elege lehet már az embernek, ettől függetlenül nem cserélném el ezeket az élményeket semmiért.

Viszont a fővárosban is volt több olyan ismerősöm, akik bár folyamatosan elviccelték, komoly gondokkal küszködtek az alkohol terén. Köztük volt egy nagyon közeli barátom is, akinek a szívemen viseltem a sorsát. Elkezdtem keresgélni az interneten  az alkoholizmus utáni regenerálódás után, és a sok gyenge minőségű oldal között végül megtaláltam a Felépülök oldalát. Ezen a helyen minden információt el lehet érni arról, hogy miért alakul ki emberekben az alkoholizmus, illetve arról, hogy miként lehet felépülni ebből a betegségből.

Legnagyobb meglepetésemre maga az oldal is nagyon szépen volt kialakítva, ami ilyen témában rendkívül fontos. Hiszen egy bonyolult rendszerekkel rendelkező oldal elijesztheti a beteget, aki végre rászánta magát arra, hogy tegyen valamit az állapota ellen. Már a kezdőlapról el lehet érni minden fontosabb információt, amire szükségünk lehet, ettől függetlenül, ha egy bizonyos témában mélyebben el szeretnénk merülni, akkor az oldalon rengeteg cikk is elérhető.

Engem pedig ezek érdekeltek, különösen az alkoholizmus utáni regenerálódás kapcsán. A felső menü használatával pár kattintás alatt már ehhez a részleghez is értem és elkezdtem olvasni. Nem kell attól tartani, hogy ez egy száraz szöveg lenne, aminek a közepén már azt érezzük, hogy sehogy sem tudjuk fenntartani a figyelmünket. Épp ellenkezőleg, minden bekezdés úgy van megszerkesztve, hogy kíváncsiak legyünk arra, hogy mi lesz a folytatás.

Olyan élmény volt az alkoholizmus utáni regenerálódás cikk olvasása, mintha egy lámpa kapcsolt volna fel a fejemben. Persze korábban is volt pár ötletem arról, hogy a barátom miért lépett erre az útra, itt azonban sokkal tapasztaltabb emberek gondolatait hallhattam róla, akiknek szakterületük ez a probléma. Annyi dolgot végre sikerült összekötnöm, és sokkal egyszerűbb volt átlátni a barátom helyzetét.

Szóltam is neki, hogy találtam egy ilyen oldalt és örömmel átjött hozzám megnézni, hogy mit tud ajánlani a Felépülök. Nagyon lenyűgözte, hogy az itt dolgozó emberek nagyrésze felépült alkoholista. Ezzel egy olyan gát szakadt át, amely megakadályozta volna az igazi kapcsolódást. Hiszen ezek nem csak egyszerű orvosok, hanem sorstársak, akik a saját bőrükön tapasztalták meg azt a pokoli szenvedést, amiben vagyunk.

Fel is iratkoztunk az egyik 28 napos bentlakásos programjukra. A srác persze először picit félt, de miután visszatért belőle, mintha nem is ugyanaz az ember lett volna. Nagyon örültem ennek a változásnak és most már tudom, hogy kiket keressek, ha másoknál is észrevenném, hogy jelentkeznek ezek a problémák. Mert az alkoholizmus utáni regenerálódás nem lehetetlen.